CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z BANANEM Czekoladowe naleśniki z bananem KATEGORIE Śniadania Przekąski Obiady Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.12)4 Michał@MilionSmaków Oto chwila prawdziwej przyjemności zaraz po obudzeniu... lub na obiad, czy przekąskę, jeśli taką wersję wybierzecie. U mnie to danie pojawia się właśnie na śniadanie, żeby chciało się wstawać i żeby mieć energię na nadchodzący dzień. Właściwie to podwójnie czekoladowy naleśnik - bo sam smakuje czekoladą a nadzienie z nutelli uzupełnia pełnię czekoladowego szczęścia. No i daje posmak orzechów ;) SKŁADNIKI Ciasto1 szklanka mleka 2%3 łyżki oleju rzepakowego1 jajko100 g mąki pszennej (niecała szklanka)1 łyżka kakao ciemnegoNadzienie2 szt. bananów6 łyżek nutelliPosypkacukier puder Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 208 10,4% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 25,7g 12,9% Tluszcze 9,9g 16,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 1023 51,2% Bialko 20,4g 13,6% Weglow... 126,4g 63,2% Tluszcze 48,4g 80,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wlej mleko i olej rzepakowy do miski Wbij jajko Wsyp mąkę, sól i kakao Miksuj do uzyskania jednolitej masy Rozgrzej suchą patelnię (naleśniki smażymy bez tłuszczu) Pokrój banany w plasterki Wlewaj ciasto na patelnię - najlepiej na środek i rozprowadzaj je cienką warstwą po patelni przechylając ją na wszystkie strony (pamiętaj, że patelnia musi być dobrze rozgrzana, żeby ciasto się nie przylepiło do dna) Po około 2 - 3 minutach zdejmij naleśnik z patelni (można to zrobić odwracając patelnię do góry dnem nad talerzem i lekko potrząsając) Jeszcze gorące naleśniki smaruj nutellą i ułóż na niej plasterki bananów - najlepiej posmarować pół naleśnika i na połowie części posmarowanej ułożyć banany Złóż naleśnika na pół w poprzek posmarowanej części i jeszcze raz na pół Tuż przed podaniem posyp lekko cukrem pudrem Powinno wyjść 6 naleśników o średnicy 24 cm