CZEKOLADOWO-AMARANTUSOWE MUFFINKI Z MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 2.08)
Puszyste czekoladowe muffinki ze świeżymi malinami i posmakiem amarantusowym. Amarantus zastępujący tu tradycyjną mąkę pszenną to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Posiada bardzo wysoką wartość odżywczą i cenne właściwości dietetyczne. Jego dodatek sprawia, że danie zyskało na jakości, ale też smaku. Muffinki idealnie sprawdzają się jako pożywna przekąska w ciągu dnia i zdrowszy zamiennik przetworzonych słodyczy.
Przepis z moimi modyfikacjami został zaczerpnięty z bloga thebodynaturally.blogspot.com.


SKŁADNIKI

75 g czekolady ciemnej 70-85% (gorzka 70%)

85 g mąka z amarantusa

4 szt. jajek

150 g masła

90 g cukru trzcinowego

100 g malin

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
351
17,5%
Bialko
6,8g
4,5%
Weglow...
25,3g
12,6%
Tluszcze
25g
41,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i ostudzić.
  2. Białka ubić z cukrem trzcinowym, po czym dodawać po jednym żółtku dalej ubijając.
  3. Do jajek dodać ostudzoną masę czekoladową oraz mąkę z amarantusa i połączyć wszystkie składniki.
  4. Ciasto przełożyć do foremek do muffinek. Do każdej włożyć po 3-4 maliny.
  5. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku w pozycji termoobieg około 30-40 minut.


Czekoladowo-amarantusowe muffinki z malinami Przepis

Czekoladowo-amarantusowe muffinki z malinami Przepis