CZEKOLADOWO-AMARANTUSOWE MUFFINKI Z MALINAMI Czekoladowo-amarantusowe muffinki z malinami KATEGORIE Przekąski Słodkości Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 2.08)6 Beata@MilionSmaków Puszyste czekoladowe muffinki ze świeżymi malinami i posmakiem amarantusowym. Amarantus zastępujący tu tradycyjną mąkę pszenną to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Posiada bardzo wysoką wartość odżywczą i cenne właściwości dietetyczne. Jego dodatek sprawia, że danie zyskało na jakości, ale też smaku. Muffinki idealnie sprawdzają się jako pożywna przekąska w ciągu dnia i zdrowszy zamiennik przetworzonych słodyczy. Przepis z moimi modyfikacjami został zaczerpnięty z bloga thebodynaturally.blogspot.com. SKŁADNIKI 75 g czekolady ciemnej 70-85% (gorzka 70%)85 g mąka z amarantusa4 szt. jajek150 g masła90 g cukru trzcinowego100 g malin Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 351 17,5% Bialko 6,8g 4,5% Weglow... 25,3g 12,6% Tluszcze 25g 41,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 216 10,8% Bialko 4,2g 2,8% Weglow... 15,6g 7,8% Tluszcze 15,4g 25,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem i ostudzić.Białka ubić z cukrem trzcinowym, po czym dodawać po jednym żółtku dalej ubijając.Do jajek dodać ostudzoną masę czekoladową oraz mąkę z amarantusa i połączyć wszystkie składniki.Ciasto przełożyć do foremek do muffinek. Do każdej włożyć po 3-4 maliny.Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku w pozycji termoobieg około 30-40 minut.