CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY Czekoladowy budyń jaglany KATEGORIE Przekąski Słodkości Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.73)13 Kasia@MilionSmaków Nie wszyscy przepadają za smakiem kaszy jaglanej a naprawdę warto włączyć ją do codziennej diety z uwagi na dobroczynny wpływ na nasz organizm. Kasza nie musi być tylko nudnym dodatkiem do obiadu, możecie z niej zrobić na przykład... deser. Dziś proponuję kaszę zmiksowaną z ciemną czekoladą na gładki budyń z dodatkiem miodu. Niebo w gębie. SKŁADNIKI ¼ szklanki kaszy jaglanej (suchej)1 szklanka mleka 2%30 g czekolady ciemnej 70-85%1 łyżeczka miodu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 150 7,5% Bialko 4,8g 3,2% Weglow... 19,2g 9,6% Tluszcze 6g 9,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 248 12,4% Bialko 8g 5,3% Weglow... 31,8g 15,9% Tluszcze 9,9g 16,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją mlekiem, przykryj i zagotuj. Gotuj przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj połamaną na kawałki ciemną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. Ugotowaną kaszę przełóż do robota kuchennego, dodaj miód i miksuj aż uzyskasz konsystencję budyniu. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi owocami.