CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Nie wszyscy przepadają za smakiem kaszy jaglanej a naprawdę warto włączyć ją do codziennej diety z uwagi na dobroczynny wpływ na nasz organizm. Kasza nie musi być tylko nudnym dodatkiem do obiadu, możecie z niej zrobić na przykład... deser. Dziś proponuję kaszę zmiksowaną z ciemną czekoladą na gładki budyń z dodatkiem miodu. Niebo w gębie.


SKŁADNIKI

¼ szklanki kaszy jaglanej (suchej)

1 szklanka mleka 2%

30 g czekolady ciemnej 70-85%

1 łyżeczka miodu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
150
7,5%
Bialko
4,8g
3,2%
Weglow...
19,2g
9,6%
Tluszcze
6g
9,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej ją mlekiem, przykryj i zagotuj. Gotuj przez 15 minut. 
  2. Pod koniec gotowania dodaj połamaną na kawałki ciemną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści. 
  3. Ugotowaną kaszę przełóż do robota kuchennego, dodaj miód i miksuj aż uzyskasz konsystencję budyniu. 
  4. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi owocami. 


Czekoladowy budyń jaglany Przepis

Czekoladowy budyń jaglany Przepis

DODAJ KOMENTARZ