CZEKOLADOWY OMLET BISZKOPTOWY Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Prawdziwa uczta na śniadanie, także dla oczu. Czekoladowy omlet biszkoptowy z białym sosem jogurtowo-czekoladowym z niebieskim akcentem borówek.
Żadna z trzech części tego dania nie jest bardzo słodka (jeśli chcecie możecie je bardziej dosłodzić), ale i tak stanowią doskonały kontrast do porannej gorzkiej, czarnej kawy.
Polecam ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szt. jajek

2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżka białego cukru

1 łyżka kakao ciemnego

szczypta soli

1 łyżka masła

Posypka

2 łyżki borówek amerykańskich

Sos

¼ opakowania czekolady białej

pół szklanki jogurtu greckiego

PRZYGOTOWANIE

  1. Oddziel białka od żółtek. Będziemy ich używać osobno
  2. Przesiej mąkę przes sito do miski (później ciasto będzie miało bardziej jednolitą konsystencję) i dodaj cukier oraz kakao
  3. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę (najlepiej mikserem na wysokich obrotach)
  4. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj powoli źółtka a następnie tak samo mąkę z cukrem
  5. Rozpuść masło na patelni (u mnie średnica 24 cm)
  6. Jak masło będzie już dobrze nagrzane wlej ciasto i przykryj patelnię pokrywką
  7. W tym momencie najlepiej zacząć robić sos ;)
  8. Po około 5 minutach przewróć omlet na drugą stronę
  9. Teraz zostaw go na około 2 minuty bez pokrywki
  10. Najłatwiej go przełożyć na talerz po prostu odwracając nad nim patelnię do góry nogami
  11. Do rondelka włóż czekoladę i podgrzewaj aż się rozpuści (lekko ją mieszając)
  12. Dodaj jogurt i mieszaj intensynie aż sos się dobrze połączy
  13. Wlej sos na omlet i posyp go borówkami


Czekoladowy omlet biszkoptowy z sosem z białej czekolady i borówką amerykańską Przepis

Czekoladowy omlet biszkoptowy z sosem z białej czekolady i borówką amerykańską Przepis

Czekoladowy omlet biszkoptowy z sosem z białej czekolady i borówką amerykańską Przepis