CZEKOLADOWY OMLET BISZKOPTOWY Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ Czekoladowy omlet biszkoptowy z sosem z białej czekolady i borówką amerykańską KATEGORIE Śniadania Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.28)9 Michał@MilionSmaków Prawdziwa uczta na śniadanie, także dla oczu. Czekoladowy omlet biszkoptowy z białym sosem jogurtowo-czekoladowym z niebieskim akcentem borówek. Żadna z trzech części tego dania nie jest bardzo słodka (jeśli chcecie możecie je bardziej dosłodzić), ale i tak stanowią doskonały kontrast do porannej gorzkiej, czarnej kawy. Polecam ;) SKŁADNIKI Ciasto2 szt. jajek2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżka białego cukru1 łyżka kakao ciemnegoszczypta soli1 łyżka masłaPosypka2 łyżki borówek amerykańskichSos¼ opakowania czekolady białejpół szklanki jogurtu greckiego PRZYGOTOWANIE Oddziel białka od żółtek. Będziemy ich używać osobno Przesiej mąkę przes sito do miski (później ciasto będzie miało bardziej jednolitą konsystencję) i dodaj cukier oraz kakao Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę (najlepiej mikserem na wysokich obrotach) Zmniejsz obroty miksera i dodawaj powoli źółtka a następnie tak samo mąkę z cukrem Rozpuść masło na patelni (u mnie średnica 24 cm) Jak masło będzie już dobrze nagrzane wlej ciasto i przykryj patelnię pokrywką W tym momencie najlepiej zacząć robić sos ;) Po około 5 minutach przewróć omlet na drugą stronę Teraz zostaw go na około 2 minuty bez pokrywki Najłatwiej go przełożyć na talerz po prostu odwracając nad nim patelnię do góry nogami Do rondelka włóż czekoladę i podgrzewaj aż się rozpuści (lekko ją mieszając) Dodaj jogurt i mieszaj intensynie aż sos się dobrze połączy Wlej sos na omlet i posyp go borówkami