CZEREŚNIE ZAPIEKANE Z MUSLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Owoce zapiekane z musli lub owsianą kruszonką to jedne z moich ulubionych letnich śniadań. Smakuje przepysznie a do tego pozwala cieszyć się smakiem świeżych, sezonowych owoców. Dodatkowy atut to możliwość przygotowania go dzień przed, rano wystarczy tylko zapiec w piekarniku. To bardzo duży plus dla osób, które podobnie jak ja, nie mają rano czasu na pichcenie. Polecam przemycenie do takiego śniadanka różnych zdrowych superskładników, np. jagód goi jak u mnie.


SKŁADNIKI

500 g czereśni

80 g płatków owsianych

30 g jagód goji suszonych

20 g orzechów nerkowca

20 g migdałów

4 łyżki miodu

4 łyżki masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
195
9,8%
Bialko
3,4g
2,2%
Weglow...
30,4g
15,2%
Tluszcze
7,8g
13,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Czereśnie umyj i wydryluj. 
  2. Owoce wrzuć do garnka, dodaj 2 łyżki miodu i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Masło rozpuść, dodaj 2 łyżki miodu, płatki owsiane, posiekane migdały, orzechy nerkowca i jagody goi. Wymieszaj i smaż przez kilka minut mieszając.
  4. Czereśnie razem z sokiem przełóż do naczynek do zapiekania i przykryj warstwą musli.
  5. Piecz od razu lub następnego dnia przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. 
  6. Zjedz póki ciepłe!


Czereśnie zapiekane z musli Przepis

Czereśnie zapiekane z musli Przepis

DODAJ KOMENTARZ