CZERWONA SURÓWKA A'LA COLESLAW Czerwona surówka a'la Coleslaw KATEGORIE Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Sałatki Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.5)3 Michał@MilionSmaków Surówka Coleslaw była już na naszym blogu w wersji z młodej kapusty. Można też przygotować ją "na czerwono", z czerwonej kapusty i czerwonej cebuli. Zestaw kolorystyczny nieco inny od oryginału a smak dość podobny, choć subtelnie różny. Dobra alternatywa dla tradycji a sposób i czas przygotowywania taki sam ;) SKŁADNIKI pół kapusty modrej1 cebula czerwona1 marchewka (duża lub 2 średnie)5 łyżek majonezu3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka białego cukrusólpieprz czarny mielonypół łyżki soku z cytryny Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 74 3,7% Bialko 1,3g 0,8% Weglow... 7,7g 3,8% Tluszcze 4,8g 8% 100g Na porcję (zmień) kCal 230 11,5% Bialko 3,9g 2,6% Weglow... 23,9g 12% Tluszcze 15g 25% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Poszatkuj drobno kapustęWrzucaj ją warstwami do miski i posypuj delikatnie soląNa koniec ugnieć ją mocno rękami i odstaw na około pół godzinyCebulę drobno poszatkuj i zasyp cukrem i odstawObierz marchewkę i zetrzyj ją na dużych oczkach tarkiUgnieć ponownie kapustęDodaj do niej marchewkę i cebulę i wymieszajZalej oliwą i sokiem z cytryny, włóż majonezPrzypraw pieprzemDobrze rozmieszaj i podawaj na stół