DŻEM AGRESTOWO-MALINOWO-TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.92)
Wszystko co najlepsze o tej porze roku. Pyszny dżem połaczony aż z czterech sezonowych przysmaków: agrestu, malin, truskawek i rabarbaru.
Owoce są na tyle słodkie, że nie trzeba ich za bardzo dosładzać. Trzeba tylko dodać tyle, żeby dżem miał odpowiednią konsytencję i nie zepsuł nam się w słoiku.


SKŁADNIKI

100 g rabarbaru

225 g truskawek

100 g zielonego agrestu

100 g malin

250 g białego cukru

2 łyżeczki aromatu waniliowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
149
7,4%
Bialko
0,5g
0,3%
Weglow...
35,6g
17,8%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz rabarbar i pokrój go w kostkę o grubości około centymetra
  2. Truskawki pokrój na połówki
  3. Z agrestu usuń szypułki
  4. Wszystkie owoce wrzuć do garnka i zasyp je cukrem
  5. Dodaj aromat waniliowy
  6. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin co jakiś czas mieszając
  7. Jeśli na wierzchu zbiera się piana to warto ją zebrać łyżką i usunąć
  8. Wyparz słoiki i przelej do nich dżem
  9. Obróć je do góry dnem i zawiń w ręcznik
  10. Najlepiej zostawić tak na kilka godzin do ostudzenia


Dżem agrestowo-malinowo-truskawkowo-rabarbarowy Przepis

Dżem agrestowo-malinowo-truskawkowo-rabarbarowy Przepis

Dżem agrestowo-malinowo-truskawkowo-rabarbarowy Przepis