DŻEM AGRESTOWO-MALINOWO-TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY Dżem agrestowo-malinowo-truskawkowo-rabarbarowy KATEGORIE Owocowe pyszności Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.92)13 Michał@MilionSmaków Wszystko co najlepsze o tej porze roku. Pyszny dżem połaczony aż z czterech sezonowych przysmaków: agrestu, malin, truskawek i rabarbaru. Owoce są na tyle słodkie, że nie trzeba ich za bardzo dosładzać. Trzeba tylko dodać tyle, żeby dżem miał odpowiednią konsytencję i nie zepsuł nam się w słoiku. SKŁADNIKI 100 g rabarbaru225 g truskawek100 g zielonego agrestu100 g malin250 g białego cukru2 łyżeczki aromatu waniliowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 149 7,4% Bialko 0,5g 0,3% Weglow... 35,6g 17,8% Tluszcze 0,2g 0,3% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz rabarbar i pokrój go w kostkę o grubości około centymetra Truskawki pokrój na połówki Z agrestu usuń szypułki Wszystkie owoce wrzuć do garnka i zasyp je cukrem Dodaj aromat waniliowy Gotuj na małym ogniu około 2 godzin co jakiś czas mieszając Jeśli na wierzchu zbiera się piana to warto ją zebrać łyżką i usunąć Wyparz słoiki i przelej do nich dżem Obróć je do góry dnem i zawiń w ręcznik Najlepiej zostawić tak na kilka godzin do ostudzenia