DŻEM GRUSZKOWY Z IMBIREM Dżem gruszkowy z imbirem KATEGORIE Kuchnia polska Owocowe pyszności Dodatki Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.06)255 Michał@MilionSmaków Dżem gruszkowy jest wyjątkowym dżemem, bo zachowuje smak świeżych gruszek prawie idealnie. Dodatek imbiru sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty i odświeżający. Pycha! Trudno sobie wyobrazić lepsze śniadanie w zimowy poranek niż świeże pieczywo z takim dżemem i poranną kawą. Chwila lata podczas zimy. SKŁADNIKI 1 kg gruszek świeżych1 cytryna1 łyżeczka świeżego imbiru¼ kg białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 121 6% Bialko 0,3g 0,2% Weglow... 30,5g 15,2% Tluszcze 0,1g 0,2% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz gruszki i wytnij z nich gniazda nasienneWyciśnij sok z cytrynyDo małego garnka wlej sok i włóż pokrojone w kawałki gruszkiGotuj je około pół godziny aż będą miękkieRozgnieć widelcemPrzelej zawartość garnka na patelnię i dodaj imbir i cukierSmaż przez około godzinę aż dżem uzyska odpowiednią konsystencjęGorący dżem przelej do wyparzonych słoikówUstaw je do góry dnem i owiń ręcznikiem lub ścierką (najlepiej na noc)