DŻEM MALINOWY Z NUTĄ WANILII
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 40
  • OCEŃ (średnia: 2.38)
Dżem malinowy to klasyka polskich dżemów owocowych. Nie ma się co dziwić - jest pyszny a odpowiednio zrobiony zachowuje cały smak malin. Są różne sposoby robienia "klasycznego" dżemu. W mojej jest stosunkowo mało cukru - owoce są słodkie jeśli zbieramy je w środku sezonu. No i zostawiam pestki - to znaczy, nie przecieram dżemu na koniec - niech chrupią ;)


SKŁADNIKI

0,60 kg malin

0,20 kg białego cukru

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki aromatu waniliowego

30 ml rumu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
122
6,1%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
26,9g
13,5%
Tluszcze
0,2g
0,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wrzuć maliny na dużą patelnie.
  2. Jak zaczną puszczać sok to zasyp je cukrem.
  3. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
  4. Smaż od czasu do czasu mieszając przez około 30 minut.
  5. Wlej rum i smaż jeszcze około 10 minut.
  6. Przelej do wyparzonych słoików.
  7. Ustaw je na nakrętkach.
  8. Owiń kocem lub ręcznikiem i zostaw na noc do ostygnięcia.


Dżem malinowy z nutą wanilii Przepis

Dżem malinowy z nutą wanilii Przepis