DŻEM MALINOWY Z NUTĄ WANILII Dżem malinowy z nutą wanilii KATEGORIE Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 40 OCEŃ (średnia: 2.38)4 Michał@MilionSmaków Dżem malinowy to klasyka polskich dżemów owocowych. Nie ma się co dziwić - jest pyszny a odpowiednio zrobiony zachowuje cały smak malin. Są różne sposoby robienia "klasycznego" dżemu. W mojej jest stosunkowo mało cukru - owoce są słodkie jeśli zbieramy je w środku sezonu. No i zostawiam pestki - to znaczy, nie przecieram dżemu na koniec - niech chrupią ;) SKŁADNIKI 0,60 kg malin0,20 kg białego cukru3 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki aromatu waniliowego30 ml rumu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 122 6,1% Bialko 0,9g 0,6% Weglow... 26,9g 13,5% Tluszcze 0,2g 0,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 27 1,3% Bialko 0,2g 0,1% Weglow... 5,9g 2,9% Tluszcze 0g 0,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wrzuć maliny na dużą patelnie. Jak zaczną puszczać sok to zasyp je cukrem. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Smaż od czasu do czasu mieszając przez około 30 minut. Wlej rum i smaż jeszcze około 10 minut. Przelej do wyparzonych słoików. Ustaw je na nakrętkach. Owiń kocem lub ręcznikiem i zostaw na noc do ostygnięcia.