- Na poczatek przygotuj owoce.
- Oderwij aronię od gałązek i dobrze ją umyj (uwaga: mocno barwi ręce, więc jeśli się tym przejmujesz to polecam rękawiczki)
- Jabłka i pigwy obierz, potnij w kostkę wyrzucając gniazda nasienne.
- Wszystkie owoce wrzuć do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem.
- Gotuj w niskiej temperaturze mniej więcej 45 minut aż owoce się rozpadną i odparuje woda. (Pamiętaj, żeby mieszać od czasu do czasu - wtedy owoce się szybciej rozpadają)
- Można to sprawdzić upuszczając kroplę dżemu na talerzy - powinna po około minucie zgęstnieć i osiągnąć konsystencję - hmm - dżemu ;)
- Na koniec przełóż dżem do wyparzonych słoiczków i postaw je na nakrętce.
- Owiń ręcznikiem i odstaw (najlepiej na kilka godzin), żeby powoli wystygły i się dobrze zassały.