DŻEM Z ARONII, JABŁKA I PIGWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.32)
To kolejny z moich dżemów, które na stałe weszły do listy dżemów, które przygotowuję co jesień.
Dżem z samej aronii jest według mnie zbyt cierpki, dodatek jabłka sprawia że cierpkość mocno się redukuje. Pigwa daje ciekawy i charakterystyczny posmak. Niewielki dodatek cukru działa jako konserwant no i oczywiście sprawia że dżem jest wystarczająco słodki ;)


SKŁADNIKI

2 kg aronii

4 szt. jabłek

2 szt. pigwy

¾ kg białego cukru

PRZYGOTOWANIE

  1. Na poczatek przygotuj owoce.
  2. Oderwij aronię od gałązek i dobrze ją umyj (uwaga: mocno barwi ręce, więc jeśli się tym przejmujesz to polecam rękawiczki)
  3. Jabłka i pigwy obierz, potnij w kostkę wyrzucając gniazda nasienne.
  4. Wszystkie owoce wrzuć do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem.
  5. Gotuj w niskiej temperaturze mniej więcej 45 minut aż owoce się rozpadną i odparuje woda. (Pamiętaj, żeby mieszać od czasu do czasu - wtedy owoce się szybciej rozpadają)
  6. Można to sprawdzić upuszczając kroplę dżemu na talerzy - powinna po około minucie zgęstnieć i osiągnąć konsystencję - hmm - dżemu ;)
  7. Na koniec przełóż dżem do wyparzonych słoiczków i postaw je na nakrętce.
  8. Owiń ręcznikiem i odstaw (najlepiej na kilka godzin), żeby powoli wystygły i się dobrze zassały.


Dżem z aronii, jabłka i pigwy Przepis

Dżem z aronii, jabłka i pigwy Przepis