DŻEM Z BIAŁYCH PORZECZEK Dżem z białych porzeczek KATEGORIE Kuchnia polska Owocowe pyszności Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.14)383 Michał@MilionSmaków Dżem z białej porzeczki to coś, co obiecywałem sobie że zrobię przez kilka lat z rzędu nim w końcu się udało (uwielbiam białą porzeczkę). Jak można się było spodziewać smakuje bardzo podobnie do dżemu z czerwonej porzeczki, ale jest mniej kwaśny i lepiej czuć aromat owoców. Doskonale pasuje i do kanapek i jako dodatek do mięs (zwłaszcza dziczyzny). SKŁADNIKI 500 g białej porzeczki2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka soku z cytryny Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 70 3,5% Bialko 1,3g 0,9% Weglow... 17,5g 8,7% Tluszcze 0,2g 0,3% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Porzeczki obierz dokładnie z szypułek i umyj Rozgrzej dużą patelnię (lub garnek o grubym dnie) i wrzuć porzeczki Smaż na średnim ogniu aż puszczą sok i dodaj cukier oraz sok z cytryny Trzymaj na patelni (często mieszając) około 20 minut Można sprawdzić czy dżem jest gotowy jeśli kropla upuszczona na chłodny talerzyk przestaje być płynna Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoików i ustaw je na nakrętkach Owiń ręcznikiem lub ścierką i zostaw na kilka godzin (słoiki wolno się zassają i będzie je można przechowywać nawet rok)