DŻEM Z CZARNYCH MIRABELEK Dżem z czarnych mirabelek KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 16 OCEŃ (średnia: 4)7 Michał@MilionSmaków Dżem z mirabelek to jeden z ciekawszych dżemów jaki można zrobić u nas w kraju. Smakuje nieco podobnie do powideł śliwkowych ale jednak ze zdecydowanie innym posmakiem - trochę jak renkloda jesienna. Warto spróbować, jeśli uda wam się gdzieś uzbierać odpowiednią ilość czarnych mirabelek ;) SKŁADNIKI 1,70 kg czarnych mirabelekpół kg cukru nierafinowanego z buraków PRZYGOTOWANIE Najtrudniejsze a może raczej najbardziej pracochłonne zadanie to wydrylowanie mirabelek. Jeśli nie macie specjalistycznego sprzętu do tego to najłatwiej przeciąć każdą mirabelkę na pół i wyjąć pestkę. Po pozbyciu się pestek owoce wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Lepiej teraz zostawić garnek na kilka godzin, żeby owoce puściły sok, ale można też gotować od razu. Doprowadzamy całość do wrzenia i zmniejszamy temperaturę do minimum - tylko żeby podtrzymać lekkie bulgotanie. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy około 30 - 40 minut. Najłatwiej sprawdzić czy dżem jest gotowy upuszczając kroplę dżemu na talerzyk - powinna zrobić się gęsta po około minucie. Dżem z mirabelek przekładamy do wyparzonych słoików, które ustawiamy na nakrętce. Najlepiej owinąć je ręcznikiem i zostawić na kilka godzin, żeby powoli wystygły i dobrze się zassały.