DŻEM Z CZERWONEJ PORZECZKI Dżem z czerwonej porzeczki KATEGORIE Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Owocowe pyszności Dodatki Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.15)225 Michał@MilionSmaków Dżem który świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i serów - na przykład zamiast żurawiny. Delikatnie kwaśny smak porzeczek z lekką nutką słodyczy dzięki dodatkowi odrobiny cukru. No i oczywiście nie zapominajmy, że porzeczki zawierają pektyny, witaminy C i PP oraz żelazo, potas i garbniki - działają antybakteryjnie, przeciwdziałają niestrawności i regulują przemianę materii. Zachęceni? SKŁADNIKI 400 g czerwonych porzeczek2 łyżki cukru trzcinowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 52 2,6% Bialko 1g 0,7% Weglow... 11,4g 5,7% Tluszcze 0,2g 0,3% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Po obraniu z szypułek, porzeczki umyć i odsączyć z wodyWsypać do miski i posypać cukrem (na przykład na pół dnia lub dłużej)Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią porzeczki (może być garnek, jeśli nie macie tak dużej patelni)Smażyć na średnim ogniu aż porzeczki się rozpadną (około pół godziny)Później mieszać aż masa zrobi się gęsta - około 15 do 20 minutDżem jest gotowy jeśli kropla upuszczona na talerz zastyga po chwiliGorący dżem przelać do słoikówZakręcić je, postawić na nakrętce i okręcić ręcznikiem lub kocemZostawić na noc