DŻEM Z FIG Dżem z fig KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Dodatki Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 200 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.34)44 Michał@MilionSmaków Figi dojrzały już jakiś czas temu, ale można je jeszcze kupić w sklepach (głównie na sztuki). Figi nie mogą długo leżeć, a szkoda, bo smakują zupełnie inaczej niż pozostałe owoce dostępne na półkach. Warto z ostatnich fig zrobić dżem, który przypomni nam o nich w środku zimy. SKŁADNIKI 32 szt. fig (ciemnych, dojrzałych)1 pomarańcza30 g białego cukrupół cytryny30 ml grappy (1 mały kieliszek) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 74 3,7% Bialko 0,8g 0,5% Weglow... 18,8g 9,4% Tluszcze 0,3g 0,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 463 23,2% Bialko 4,7g 3,1% Weglow... 117g 58,5% Tluszcze 1,7g 2,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Figi dokładnie umyć i pokroić na drobne kawałeczkiWycisnąć sok z pomarańczy i wymieszać z cukremWycisnąć sok z połowy cytrynyNa dużą patelnię włożyć kawałki fig i zalać sokiem z cytryny i pomarańczyOdstawić na 2 godzinySmażyć często mieszając aż figi się rozgotują i rozpadną a dżem zgęstnieje (około godziny na średnim ogniu)Dolać kieliszek grappy i smażyć jeszcze około 15 minut często mieszającGorący nakładać do wypasteryzowanych słoikówSłoiki zakręcić i postawić na nakrętce i przykryć (ręcznikiem albo kocem) - najlepiej zostawić tak na noc