DŻEM Z MARCHEWEK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Wszyscy znają marchewki ale nie każdy wie, że według Unii Europejskiej są owocem. A wszystko dlatego, żeby Portugalia mogła produkować i sprzedawać swój słynny dżem z marchewek.
Dżem rzeczywiście jest wyjątkowy i ma wiele zastosowań. Jest konkurencją dla klasycznych dżemów z truskawek czy malin. Rewelacyjnie komponuje się na kanapkach z serami pleśniowymi. Pasuje nawet jako dodatek do mięs (zamiast żurawiny czy borówki).
W tej wersji jako dodatek do dżemu delikatna nuta whisky.


SKŁADNIKI

1 kg marchewek

pół kg cytryny

1 szklanka cukru trzcinowego

30 ml whisky (kieliszek - najlepiej szkockie single malt z Islay)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
78
3,9%
Bialko
0,6g
0,4%
Weglow...
17,2g
8,6%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewki dokładnie umyć i pokroić w małą kostkę
  2. Wycisnąć sok z cytryn i wlać go do garnka lub głębokiej patelni
  3. Dusić przez około 30 minut pod przykryciem aż marchewka zmięknie
  4. Marchewkę dokładnie rozgnieść lub zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej masy
  5. Dodać cukier trzcinowy i gotować bez przykrycia około 20 minut. Dżem musi odparować i przybrać gęstszą konsystencję
  6. Dodać whisky i gotować jeszcze 10 minut (tutaj wybrałem whisky z Islay ze względu na mocno wyczuwalną nutę torfu i lekką nutę soli obok klasycznego smaku whisky)
  7. Gorący wlewać do wypasteryzowanych słoików i od razu zakręcić
  8. Słoiki postawić na nakrętce i zawinąć w ręcznik lub koc. Najlepiej zostawić tak na kilka godzin (np do rana)


Dżem z marchewek Przepis

Dżem z marchewek Przepis