DŻEM Z MARCHEWEK Dżem z marchewek KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności Dodatki Kuchnia francuska Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.75)2 Michał@MilionSmaków Wszyscy znają marchewki ale nie każdy wie, że według Unii Europejskiej są owocem. A wszystko dlatego, żeby Portugalia mogła produkować i sprzedawać swój słynny dżem z marchewek. Dżem rzeczywiście jest wyjątkowy i ma wiele zastosowań. Jest konkurencją dla klasycznych dżemów z truskawek czy malin. Rewelacyjnie komponuje się na kanapkach z serami pleśniowymi. Pasuje nawet jako dodatek do mięs (zamiast żurawiny czy borówki). W tej wersji jako dodatek do dżemu delikatna nuta whisky. SKŁADNIKI 1 kg marchewekpół kg cytryny1 szklanka cukru trzcinowego30 ml whisky (kieliszek - najlepiej szkockie single malt z Islay) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 78 3,9% Bialko 0,6g 0,4% Weglow... 17,2g 8,6% Tluszcze 0,1g 0,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 683 34,1% Bialko 5,5g 3,7% Weglow... 151,1g 75,6% Tluszcze 1,2g 2,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Marchewki dokładnie umyć i pokroić w małą kostkęWycisnąć sok z cytryn i wlać go do garnka lub głębokiej patelniDusić przez około 30 minut pod przykryciem aż marchewka zmięknieMarchewkę dokładnie rozgnieść lub zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej masyDodać cukier trzcinowy i gotować bez przykrycia około 20 minut. Dżem musi odparować i przybrać gęstszą konsystencjęDodać whisky i gotować jeszcze 10 minut (tutaj wybrałem whisky z Islay ze względu na mocno wyczuwalną nutę torfu i lekką nutę soli obok klasycznego smaku whisky)Gorący wlewać do wypasteryzowanych słoików i od razu zakręcićSłoiki postawić na nakrętce i zawinąć w ręcznik lub koc. Najlepiej zostawić tak na kilka godzin (np do rana)