DŻEM Z MORELI I BRZOSKWIŃ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.28)
Prosty dżem, ale bardzo smaczny. W sam na okres kiedy dojrzewają polskie morele. Brzoskwinie zresztą powoli też.
Osobiście lubię dżemy zarówno z brzoskwiń jak i z moreli ale ich połączenie jest jeszcze lepsze ;)


SKŁADNIKI

pół kg moreli

1 kg brzoskwiń

pół kg białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
133
6,6%
Bialko
0,7g
0,5%
Weglow...
32,3g
16,1%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dobrze umyj morele i brzoskwinie (możesz obrać brzoskwinie - ja tego nie robię - skórka daje fajny efekt kolorystyczny)
  2. Pokrój owoce w drobną kostkę i przełóż je do garnka (takiego do którego masz pokrywkę)
  3. Zasyp je cukrem i odstaw aż puszczą sok (minimum kilka godzin - ja zostawiam na dzień)
  4. Gotuj owoce na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypaliły.
  5. Dżem jest gotowy do przelania do słoików w momencie jak będzie dość gęsty, to znaczy, że jak upuścisz kroplę na talerzyk to po minucie będzie miała konsystencję dżemu (to zajmie około 40 minut)
  6. Przełóż dżem do wyparzonych słoików.
  7. Zakręć je i postaw na nakrętce.
  8. Owiń ręcznikiem i zostaw na przykład na noc.


Dżem z moreli i brzoskwiń Przepis

Dżem z moreli i brzoskwiń Przepis