DŻEM Z POMARAŃCZY Z NUTĄ RUMU Dżem z pomarańczy z nutą rumu KATEGORIE Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności Dodatki Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4)2 Michał@MilionSmaków Sezon na dżemy i konfitury w pełni. Pomarańcze są naturalnie słodkie nie trzeba więc dodawać dużo cukru. Dobrze komponuje się z nimi delikatna nutka wanilii i rumu. SKŁADNIKI 1 kg pomarańczy1 cytryna10 g cukru waniliowego (jedno opakowanie)30 ml rumu (kieliszek) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 54 2,7% Bialko 0,9g 0,6% Weglow... 11,8g 5,9% Tluszcze 0,1g 0,2% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pomarańcze obieramy i pozbywamy się białych błonek. Dają gorzki smak więc jeśli ktoś lubi to można trochę zostawićWyciskamy sok z cytrynySok z cytryny mieszamy z pomarańczami i dusimy w garnku około 30 minut mieszając od czasu do czasuKawałki pomarańczy rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderzeDodajemy cukier i gotujemy około 10 minut żeby dżem odparował zbędną wilgoćDodajemy rum i gotujemy kolejne 10 minutGorący dżem przelewamy do wypasteryzowanych słoikówSłoiki stawiamy na nakrętce i owijamy ręcznikiem lub kocem i zostawiamy na kilka godzin