DŻEM Z RABARBARU I JABŁKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 60
  • OCEŃ (średnia: 5)
Co roku dostaję dużo, dużo rabarbaru. I co roku robię z niego dżem. Różne dżemy - klasyczny - tylko z rabarbaru, skandynawski z dużą ilością imbiru, oraz ten - rabarbar + jabłko. Jabłko sprawia, że konsystencja dżemu jest lepsza a dodatkowo zawarte w nim pektyny pozwalają na obniżenie ilości cukru w dżemie.
Warto spróbować!


SKŁADNIKI

1 kg rabarbaru

¼ kg jabłek

pół kg cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
128
6,4%
Bialko
0,3g
0,2%
Weglow...
30,6g
15,3%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz rabarbar i dokładnie go umyj.
  2. Potnij go na kawałki długości około 1 centymetra (można krótsze).
  3. Jabłka obierz i potnij w kostkę.
  4. Zasyp rabarbar i jabłka cukrem i zostaw na noc (a przynajmniej na 4 godziny).
  5. Przelej owoce z cukrem na dużą patelnie i podgrzej.
  6. Smaż około 30 minut często mieszając aż dżem osiągnie pożądaną gęstość (kropla upuszczona na talerzyk powinna się dość szybko ściąć).
  7. Przelej do wyparzonych słoików i mocno je zakręć.
  8. Ustaw je na wieczkach i okręć grubo ręcznikiem.
  9. Zostaw na kilka godzin, żeby powoli wystygły i się zassały - w ten sposób można je naprawdę długo przechowywać.


Dżem z rabarbaru i jabłka Przepis

Dżem z rabarbaru i jabłka Przepis

DODAJ KOMENTARZ