DŻEM Z RABARBARU I JABŁKA
Dżem z rabarbaru i jabłka
Co roku dostaję dużo, dużo rabarbaru. I co roku robię z niego dżem. Różne dżemy - klasyczny - tylko z rabarbaru, skandynawski z dużą ilością imbiru, oraz ten - rabarbar + jabłko. Jabłko sprawia, że konsystencja dżemu jest lepsza a dodatkowo zawarte w nim pektyny pozwalają na obniżenie ilości cukru w dżemie.
Warto spróbować!
1 kg rabarbaru
¼ kg jabłek
pół kg białego cukru
Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
128
6,4%
Bialko
0,3g
0,2%
Weglow...
30,6g
15,3%
Tluszcze
0,1g
0,2%
100g
Na porcję (zmień)
kCal
37
1,9%
Bialko
0,1g
0,1%
Weglow...
8,9g
4,5%
Tluszcze
0g
0,1%
1 Serving
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal