DŻEM Z RABARBARU Z OUZO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 1)
Rabarbar ma smak nieco kwaśny i według mnie dlatego może być podstawą pysznego dżemu. Do tego rabarbar jest doskonałym źródłem błonnika, witamin A, C i E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu.
Tak więc wyjdzie nam zdrowy i naprawdę smaczny dżem, zwłaszcza jeśli dodamy do niego ciekawe nuty smakowe - wanilii i przypraw z ouzo.


SKŁADNIKI

1 kg rabarbaru

¾ kg białego cukru

2 łyżeczki aromatu waniliowego

2 łyżki ouzo

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
178
8,9%
Bialko
0,2g
0,2%
Weglow...
42,8g
21,4%
Tluszcze
0,1g
0,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj i obierz rabarbar
  2. Potnij go na kawałki długości jednego centymetra
  3. Wrzuć go do garnka i zasyp cukrem
  4. Zostaw do następnego dnia
  5. Podgrzej dżem aż zacznie się gotować
  6. Dodaj wanillię
  7. Gotuj około 30 minut często mieszając
  8. Jeśli na wierzchu  zbierze się piana to należy ją zebrać i wylać
  9. Dodaj ouzo i dobrze wymieszaj
  10. Przelej do słoików i dobrze je zamknij
  11. Odstaw do góry dnem i zawiń w ręcznik


Dżem z rabarbaru z ouzo Przepis

Dżem z rabarbaru z ouzo Przepis

Dżem z rabarbaru z ouzo Przepis