DŻEM Z RABARBARU Z OUZO Dżem z rabarbaru z ouzo KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 1)2 Michał@MilionSmaków Rabarbar ma smak nieco kwaśny i według mnie dlatego może być podstawą pysznego dżemu. Do tego rabarbar jest doskonałym źródłem błonnika, witamin A, C i E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu. Tak więc wyjdzie nam zdrowy i naprawdę smaczny dżem, zwłaszcza jeśli dodamy do niego ciekawe nuty smakowe - wanilii i przypraw z ouzo. SKŁADNIKI 1 kg rabarbaru¾ kg białego cukru2 łyżeczki aromatu waniliowego2 łyżki ouzo Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 178 8,9% Bialko 0,2g 0,2% Weglow... 42,8g 21,4% Tluszcze 0,1g 0,1% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Umyj i obierz rabarbarPotnij go na kawałki długości jednego centymetraWrzuć go do garnka i zasyp cukremZostaw do następnego dniaPodgrzej dżem aż zacznie się gotowaćDodaj wanillięGotuj około 30 minut często mieszającJeśli na wierzchu zbierze się piana to należy ją zebrać i wylaćDodaj ouzo i dobrze wymieszajPrzelej do słoików i dobrze je zamknijOdstaw do góry dnem i zawiń w ręcznik