DŻEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK Dżem z suszonych śliwek KATEGORIE Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.32)60 Michał@MilionSmaków Były już tutaj różne dżemy, ale ten jest powstał zupełnie inaczej. A w zasadzie z innej bazy, bo nie z świeżych owoców/warzyw ale z suszonych. Zrobienie dżemu z suszonej śliwki jest bardziej pracochłonnej niż ze świeżej, ale uzyskujemy dżem o zupełnie innej nucie smakowej - ciekawej i nietypowej. Warto spróbować - może to tez jest wasz smak ;) SKŁADNIKI 500 g śliwek suszonych¼ szklanki soku z cytryny¼ szklanki cukru trzcinowegopół łyżeczki kardamonupół łyżeczki kurkumy4 szt. goździków Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 126 6,3% Bialko 0,9g 0,6% Weglow... 32,7g 16,4% Tluszcze 0,2g 0,3% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Uwaga, faza pierwsza wymaga killkugodzinnej przerwy, więc warto zacząć ją nawet dzień wcześniej ;) Pokrój suszone śliwki (na pół lub 3 części wystarczy). Przełóż je do miski i zalej wrzątkiem tak żeby je zakrywał. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin (można np na noc) Śliwki wrzuć do blendera (wraz z wodą) i dodaj pozostałe składniki: sok z cytryny, cukier, kardamon, kurkumę i goździk. Zmiksuj dokładnie na gładką masę i przelej do garnka lub na dużą patelnię. Smaż aż uzyskasz pożądaną konsystencję (około 30 minut). Na koniec przelej do wyparzonych słoików i ustaw je na nakrętce a następnie owiń ręcznikiem (stygnąć powoli dobrze się zassają).