DŻEM Z TRUSKAWEK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 65
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeden z moich ulubionych prostych dżemów owocowych. Przygotowany tak, żeby były w nim duże kawałki owoców - miękkich oczywiście, żeby w razie czego łatwo rozsmarowywało się je na kanapce.
Co roku staram się wymyślać nowe dżemy, ale ten jest jedną z obowiązkowych pozycji na liście do zrobienia.


SKŁADNIKI

1 kg truskawek

1 szklanka białego cukru

4 łyżki soku z cytryny

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
96
4,8%
Bialko
0,6g
0,4%
Weglow...
22,4g
11,2%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz truskawki z szypułek i dokładnie je umyj.
  2. Przekrój duże na pół, małe możesz zostawić w całości (będzie dżem z dużymi kawałkami owoców).
  3. Wrzuć truskawki na gorącą patelnię i smaż lekko mieszając około 5 minut.
  4. Jak już mocno puszczą sok wsyp cukier.
  5. Mieszaj aż cukier się rozpuści i wlej sok z cytryny.
  6. Smaż od czasu do czasu mieszając aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję (jak będziesz mieszać lekko, to truskawki się nie rozpadną).
  7. Konsystencję najłatwiej sprawdzić przekładając kroplę dżemu na talerzyk - powinna się szybko ściąć.


Dżem z truskawek Przepis

Dżem z truskawek Przepis