DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW Dżem z zielonych pomidorów KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Dodatki Bezglutenowe Wegańskie Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.31)323 Michał@MilionSmaków Stary przepis rodzinny zapomniany na wiele lat. Przypomniało mi się o nim gdy robiłem smażone zielone pomidory. Ma nietypowy smak - niektórym kojarzy się z dżemem z fig, innym nie przypomina żadnych dżemów dostępnych na półkach sklepowych. Zdecydowanie warto spróbować - zwłaszcza jak macie własny ogródek i zostaną wam na krzakach pomidory, które już nie dojrzeją. SKŁADNIKI 1 kg pomidorów (zielony, czyli niedojrzały czerwony)1 pomarańcza1 cytryna1 szklanka cukru trzcinowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 76 3,8% Bialko 0,8g 0,5% Weglow... 18g 9% Tluszcze 0,2g 0,3% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Z zielonych pomidorów bardzo ciężko zdjąć skórkę, nawet po sparzeniu. Najlepiej więc pokroić je w całości w bardzo małą kostkęPomidory włożyć na patelnię (koniecznie suchą - bez tłuszczu do smażenia)Wycisnąć sok z cytryny i wlać na patelnięObrać i drobno pokroić pomarańczę i dołożyć do pomidorówSmażyć na dość małym ogniu około 1,5 godziny (często mieszając)W tym momencie pomidory powinny się rozpaść a masa powinna zacząć przybierać żółty lub lekko brązowy kolorDodać cukier i smażyć jeszcze między 20 a 40 minut aż cukier się rozpuści a dżem przybierze żółto-brązowy odcieńWlać gorący dżem do wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić na nakrętce - najlepiej na całą noc owinięte ręcznikiem