DARY LASU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 3.33)
Pyszne ciasta z świeżych owoców już niedługo zdominują nasze słodkie menu. Dla tych, którzy już nie mogą się doczekać pozostaje wariant alternatywny czyli mrożonki.
Ostatnio chodziły mi po głowie owoce leśne i ciasto z pobliskiej cukierni, które jadłam kilkakrotnie - stąd dzisiejszy przepis na pyszne ciasto na kakaowym kruchym spodzie z lekkim jogurtowo-migdałowym kremem i owocami leśnymi. Inspiracja do przepisu pochodzi z bloga http://czerwieniblekit.blox.pl/


SKŁADNIKI

Ciasto

2½ szklanki mąki pszennej

pół szklanki kakao ciemnego

pół szklanki cukru pudru

250 g masła (miękkiego)

5 szt. żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

600 g owoców leśnych (mrożonych)

740 g jogurtu greckiego

200 g migdałów (zmielonych)

5 szt. białek jajek

¾ szklanki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku (bez cukru)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
231
11,6%
Bialko
6,1g
4,1%
Weglow...
22g
11%
Tluszcze
13,6g
22,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przed rozpoczęciem pracy rozmroź i odcedź owoce leśne i wyjmij z lodówki masło żeby zmiękło. 
  2. Zagnieć wszystkie składniki na ciasto - nie dodawaj wody! Ciasto może się z początku wydawać suche ale po dokładnym ugnieceniu wszystkie składniki ładnie się połączą i otrzymamy zwartą masę. 
  3. Ciasto podziel na dwie części w proporcji: 2/3 + 1/3, uformuj z nich kule i włóż do zamrażarki na 45 minut. 
  4. Prostokątną blachę o wymiarach 36 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  5. Białka ubij na sztywno. 
  6. Dodaj do nich cukier puder, cukier waniliowy, jogurt, zmielone migdały i budynie. Całość miksuj aż składniki się połączą. 
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. 
  8. Większą kulę ciasta zatrzyj na tarce o grubych oczkach na blachę, delikatnie wyrównaj ręką. 
  9. Na ciasto wyłóż jogurtowy krem, a następnie dobrze odcedzone owoce leśne
  10. Na wierch zetrzyj mniejszą kulę ciasta i delikatnie wyrównaj wierzch. 
  11. Piecz przez około 50 minut. 
  12. Ciasto przechowuj w chłodzie, najlepiej w lodówce. 


Dary lasu Przepis

Dary lasu Przepis