DESER BANANOWY Z ORZECHAMI W KARMELU Deser bananowy z orzechami w karmelu KATEGORIE Przekąski Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.5)4 Michał@MilionSmaków Prosty deser, który dobrze sprawdza się jako słodka przekąska w czasie dnia oraz jako podwieczorek. Klasyczne połaczenie lekkiego jogurtu naturalnego z owocami z dodatkiem nietypowego składnika, czyli orzechami otoczonymi chrupiącym karmelem. Chwilkę trzeba poświęcić na ich produkcję, ale dzięki nim ten deser jest świetny. SKŁADNIKI 2 szt. ciastek owsianych2 szt. bananów1 szklanka jogurtu greckiegoPosypka10 g orzechów włoskich10 g orzechów laskowych1 łyżka wody25 g białego cukru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 121 6,1% Bialko 3,1g 2,1% Weglow... 20,2g 10,1% Tluszcze 3,1g 5,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 423 21,1% Bialko 10,8g 7,2% Weglow... 70,5g 35,2% Tluszcze 10,9g 18,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wsyp cukier do rondelka i wlej wodę Podgrzewaj na małym ogniu az powstanie karmel (zrobi się brązowy) Posiekaj orzechy na dość drobne kawałki i wrzuć do karmelu Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na około 15 minut (aż zesztywnieje) Do szklanek połam ciastka owsiane Następnie ułóż plasterki z połowy banana (zapobiegają szybkiemu rozmięknięciu ciastek bo oddzielają je od jogurtu) Nałóż na nie jogurt grecki Ułóż pozostałe plasterki banana Posiekaj nożem orzechy w karmelu i posyp nimi deser Gotowe