DESER JAGLANY Z BRZOSKWINIAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Prosty deser, który świetnie sprawdzi się jesienią - zwłaszcza w okresie przeziębieniowym. Kasza jaglana wspiera odporność i pomaga walczyć z katarem a do tego - w tym daniu smakuje naprawdę dobrze.


SKŁADNIKI

¼ szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka mleka owsianego

1 łyżka miodu

brzoskwinia

1 łyżka orzechów włoskich

1 łyżeczka czekolady ciemnej 70-85%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
111
5,5%
Bialko
2,4g
1,6%
Weglow...
19g
9,5%
Tluszcze
3,1g
5,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą - wtedy będzie mniej gorzka po ugotowaniu. Następnie zalej ją mlekiem, przykryj i zagotuj. Gotuj przez 15 minut. 
  2. Ugotowaną kaszę przełóż do robota kuchennego, dodaj miód i miksuj aż uzyskasz konsystencję budyniu. 
  3. Pokrój brzoskwinie w kostkę lub w słupki i posiekaj orzechy.
  4. Budyń przełóż do salaterek lub pucharków, ozdób brzoskwiniami a następnie posyp orzechami i startą czekoladą.


Deser jaglany z brzoskwiniami Przepis

Deser jaglany z brzoskwiniami Przepis