DESER MARCHEWKOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Deser nie koniecznie musi oznaczać pochłonięcie dużej (lub co najmniej średniej) dawki cukru z małą ilością wartości odżywczych. Deser można przecież przygotować w wersji super-zdrowej - na bazie warzyw. Idealnie nadaje się do tego marchewka, która skrywa w sobie naturalną, subtelną słodycz. Ugotowana krótko na parze nie straci wiele z tak potrzebnych nam zimą witamin.


SKŁADNIKI

250 g marchewek

200 g jogurtu naturalnego

1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej naturalny)

pół łyżeczki przyprawy curry

pół szklanki orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewkę umyj i oczyść, po czym pokrój w słupki. 
  2. Tak przygotowaną marchewkę gotuj na parze przez ok. 10 minut (w parowarze lub jeżeli nie masz - w sitku postawionym na garnku z gotującą się wodą). 
  3. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy i curry
  4. Orzechy włoskie posiekaj. 
  5. Do pucharków nałóż ugotowaną marchewkę, polej ją jogurtem i posyp orzechami


Deser marchewkowy Przepis

Deser marchewkowy Przepis