DESER MARCHEWKOWY Deser marchewkowy KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.75)4 Kasia@MilionSmaków Deser nie koniecznie musi oznaczać pochłonięcie dużej (lub co najmniej średniej) dawki cukru z małą ilością wartości odżywczych. Deser można przecież przygotować w wersji super-zdrowej - na bazie warzyw. Idealnie nadaje się do tego marchewka, która skrywa w sobie naturalną, subtelną słodycz. Ugotowana krótko na parze nie straci wiele z tak potrzebnych nam zimą witamin. SKŁADNIKI 250 g marchewek200 g jogurtu naturalnego1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej naturalny)pół łyżeczki przyprawy currypół szklanki orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Marchewkę umyj i oczyść, po czym pokrój w słupki. Tak przygotowaną marchewkę gotuj na parze przez ok. 10 minut (w parowarze lub jeżeli nie masz - w sitku postawionym na garnku z gotującą się wodą). W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy i curry. Orzechy włoskie posiekaj. Do pucharków nałóż ugotowaną marchewkę, polej ją jogurtem i posyp orzechami.