DESER RYŻOWY Z MANGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Ten deser przeszedł moje początkowe oczekiwania - spodziewałam się co prawda smacznego rezultatu ale nie aż tak :) Jeżeli lubicie desery bez pieczenia z egzotyczną nutą dopiszecie go do listy ulubionych. Taki owocowo-orzechowy pucharek zaspokoi potrzebę słodkiego co-nieco bez wyrzutów sumienia z uwagi na jego wartości odżywcze i brak cukru.
Przygotowanie jest kilkuetapowe i zajmuje nieco czasu więc warto od razu zrobić większą porcję. Smacznego!


SKŁADNIKI

4 łyżki ryżu basmati (suchego)

mango

limonka

1 szklanka mleka kokosowego

1 szklanka migdałów

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż basmati ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możesz to zrobić nawet dzień wcześniej). 
  2. Mango obierz ze skóry, oddziel miąższ od pestki i zmiksuj do konsystencji kremu z mlekiem kokosowym, ugotowanym ryżem oraz sokiem wyciśniętym z limonki
  3. Migdały posiekaj i podsmaż na łyżce masła razem z syropem klonowym
  4. Ostudzone migdały podziel na mniejsze porcje i przełóż do deserowych pucharków. Na wierzch wyłóż krem ryżowy. 
  5. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc. 


Deser ryżowy z mango Przepis