DESER RYŻOWY Z MANGO Deser ryżowy z mango KATEGORIE Przekąski Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 5 OCEŃ (średnia: 4.75)2 Kasia@MilionSmaków Ten deser przeszedł moje początkowe oczekiwania - spodziewałam się co prawda smacznego rezultatu ale nie aż tak :) Jeżeli lubicie desery bez pieczenia z egzotyczną nutą dopiszecie go do listy ulubionych. Taki owocowo-orzechowy pucharek zaspokoi potrzebę słodkiego co-nieco bez wyrzutów sumienia z uwagi na jego wartości odżywcze i brak cukru. Przygotowanie jest kilkuetapowe i zajmuje nieco czasu więc warto od razu zrobić większą porcję. Smacznego! SKŁADNIKI 4 łyżki ryżu basmati (suchego)1 mango1 limonka1 szklanka mleka kokosowego1 szklanka migdałów1 łyżka syropu klonowego1 łyżka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE Ryż basmati ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możesz to zrobić nawet dzień wcześniej). Mango obierz ze skóry, oddziel miąższ od pestki i zmiksuj do konsystencji kremu z mlekiem kokosowym, ugotowanym ryżem oraz sokiem wyciśniętym z limonki. Migdały posiekaj i podsmaż na łyżce masła razem z syropem klonowym. Ostudzone migdały podziel na mniejsze porcje i przełóż do deserowych pucharków. Na wierzch wyłóż krem ryżowy. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą noc.