DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY Z KASZĄ JAGLANĄ Deser truskawkowo-rabarbarowy z kaszą jaglaną KATEGORIE Śniadania Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Beata@MilionSmaków Zdrowy deser jaglany z musem truskawkowo-rabarbarowym to świetna alternatywa dla klasycznych śniadań czy też owsianki. Może stanowić także atrakcyjną przekąskę w ciągu dnia dostarczającą odpowiednią ilość energii dzięki owocom i pełnowartościowej kaszy. SKŁADNIKI 200 g truskawek90 g rabarbaru3 łyżki kaszy jaglanej (surowej)8 łyżeczek ksylitolu (lub cukru)2 łyżki jogurtu greckiegowoda Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 83 4,1% Bialko 2,2g 1,4% Weglow... 19,5g 9,8% Tluszcze 0,8g 1,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 168 8,4% Bialko 4,4g 2,9% Weglow... 39,7g 19,8% Tluszcze 1,7g 2,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Truskawki i rabarbar dobrze umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki.Włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu razem z ksylitolem przez kilka minut aż powstanie mus, ale z widocznymi jeszcze kawałkami owoców.Kaszę jaglaną włożyć do garnka, podprażyć minutę mieszając i zalać gorącą wodą. Przepłukać, odlać wodę i ponownie zalać wrzątkiem w ilości około jednej szklanki. Gotować kaszę mniej więcej 7-8 minut aż zmięknie.Po lekkim ostudzeniu przełożyć kaszę jaglaną do pucharków, na wierzch wyłożyć mus truskawkowo-rabarbarowy i dodać po łyżce jogurtu na każdą porcję. Można udekorować surowymi truskawkami.