DESEREK TIRAMISU Deserek tiramisu KATEGORIE Słodkości Kuchnia włoska Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Najsłynniejszy deser świata w małej porcji do pucharków - tylko dla osób, które się nie odchudzają :) Biszkopty zanurzone w kawie z dodatkiem amaretto a do tego pyszny krem na bazie sera mascarpone. Z pozoru prosty do wykonania wymaga jednak sporo uwagi i staranności. Nie zrażajcie się jeżeli nie wyjdzie za pierwszym razem. W końcu się uda a efekt zrekompensuje trudy. SKŁADNIKI 200 g sera mascarpone1 opakowanie biszkoptów (podłużnych)4 szt. żółtek (ocieplone, nie z lodówki!)4 łyżki białego cukru (najlepiej ten drobny)100 ml kawy (mocne espresso)50 ml likieru amaretto1 łyżka kakao ciemnego PRZYGOTOWANIE Do głębokiego talerza wlej zaparzoną, mocną kawę i likier amaretto.Do miski włóż cieple żółta i cukier. Ubijaj przez około 8 minut na dużych obrotach miksera. Masa musi być gęsta i jasna, jeżeli będzie zbyt rzadka to deser nie będzie udany :(Zmniejsz obroty miksera i do masy z żółtek dodawaj stopniowo serek mascarpone ubijając przez około 2 minuty. Biszkopty maczaj spodami w zimnej kawie - to bardzo ważny etap więc zrób to starannie: przykładaj biszkopt do kawy delikatnie tylko spodem na maksymalnie sekundę żeby za bardzo nie nasiąkły. W przypadku okrągłych biszkoptów można pomóc sobie wykałaczką, podłużne niestety mogą się łamać więc najlepiej robić to palcami.Biszkopty układaj pionowo przy ściankach pucharków, namoczonymi w kawie spodami do środka. Do środka pucharków nałóż krem. Włóż desery do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posyp ciemnym kakao.