DOMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI PEKAN I SYROPEM KLONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Przygotowanie od podstaw domowej granoli od dawna chodziło mi po głowie. Dziś żałuję, że tak długo zwlekałam. Przygotowanie jest banalnie proste a smak tak pyszny, że teraz wiem, że więcej nie kupię tej domowej w sklepie. Swoje ulubione składniki po prostu mieszamy, pieczemy w piekarniku i przechowujemy w słoiku. Pierwsza tura u mnie zniknęła w kilka dni.
Przygotowując swoją granolę w domu macie kontrolę nad ilością dodanego cukru (w tych ze sklepu różnie z tym bywa...), jak i jakością składników. Koniecznie wypróbujcie a zyskacie przepyszne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie.
Z podanej porcji wychodzi jedna blacha piekarnikowa granoli.


SKŁADNIKI

2 szklanki płatków owsianych

pół szklanki orzechów pecan

¼ szklanki syropu klonowego

¼ szklanki miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekłam w termoobiegu). 
  2. Orzechy pecan posiekaj na dość drobne kawałki. 
  3. Wszystkie składniki wymieszaj po czym wyłóż na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. 
  4. Piecz przez 30-35 minut mieszając co 10-15 minut aż składniki się mocno przyrumienią ale nie zaczną się przypalać. Nie przejmuj się jeżeli nie są od razu bardzo chrupiące - będą gdy ostygną. 
  5. Granolę podawaj z mlekiem lub jogurtem. Przechowuj w zamkniętym słoiku - najlepiej pod kluczem bo naprawdę szybko znika :)


Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym Przepis

Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym Przepis