DOMOWA GRANOLA Z ORZECHAMI PEKAN I SYROPEM KLONOWYM Domowa granola z orzechami pekan i syropem klonowym KATEGORIE Śniadania Lekkie i zdrowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3.25)4 Kasia@MilionSmaków Przygotowanie od podstaw domowej granoli od dawna chodziło mi po głowie. Dziś żałuję, że tak długo zwlekałam. Przygotowanie jest banalnie proste a smak tak pyszny, że teraz wiem, że więcej nie kupię tej domowej w sklepie. Swoje ulubione składniki po prostu mieszamy, pieczemy w piekarniku i przechowujemy w słoiku. Pierwsza tura u mnie zniknęła w kilka dni. Przygotowując swoją granolę w domu macie kontrolę nad ilością dodanego cukru (w tych ze sklepu różnie z tym bywa...), jak i jakością składników. Koniecznie wypróbujcie a zyskacie przepyszne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Z podanej porcji wychodzi jedna blacha piekarnikowa granoli. SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianychpół szklanki orzechów pecan¼ szklanki syropu klonowego¼ szklanki miodu PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekłam w termoobiegu). Orzechy pecan posiekaj na dość drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj po czym wyłóż na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut mieszając co 10-15 minut aż składniki się mocno przyrumienią ale nie zaczną się przypalać. Nie przejmuj się jeżeli nie są od razu bardzo chrupiące - będą gdy ostygną. Granolę podawaj z mlekiem lub jogurtem. Przechowuj w zamkniętym słoiku - najlepiej pod kluczem bo naprawdę szybko znika :)