DOMOWA SZYNKA PIECZONA Domowa szynka pieczona KATEGORIE Przekąski Mięsne Kuchnia polska Wielkanoc Boże Narodzenie Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 20 OCEŃ (średnia: 3.18)11 Michał@MilionSmaków Coraz ciężko kupić w sklepach naprawdę dobrą szynkę o której wiemy, że nie zawiera za konserwantów i innych "niechcianych" składników. W takiej sytuacji warto się zastanowić czy nie zrobić szynki w domu. Nie potrzeba do tego dużo pracy, efekt jest pyszny a w składzie znajdzie się tylko to co chcemy ;) SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej bez kości (np myszka)2 łyżki oleju rzepakowego2 łyżeczki musztardy sarepskiej3 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny1 łyżeczka soku z cytryny1 ząbek czosnku świeżegopół łyżeczki miodu PRZYGOTOWANIE Czosnek wycisnąć przez praskęW miseczce dokładnie wymieszać olej, musztardę, przyprawę do wieprzowiny, sok z cytryny, czosnek i miódDokładnie natrzeć szynkę marynatąOdstawić do lodówki na dobęWłożyć do rękawa do pieczeniaPiec godzinę w temperaturze 180 stopni w termoobieguKroić w plastry po przestygnięciuJeśli interesują Cię przepisy na domowe wędliny zobacz też przepis na domową białą kiełbasę