DOMOWE CHLEBKI PITA Domowe chlebki pita KATEGORIE Dodatki Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 2.83)3 Kasia@MilionSmaków Wymagają nieco pracy ale domowe hamburgery z ich dodatkiem spotykają się z nieodłącznym entuzjazmem na wszystkich grillach :) Przepis jest klasyczny - bazuje na drożdżach, mące, wodzie i oleju. Po wyrobieniu ciasta musi ono wyrosnąć, następnie jego kawałki wałkujemy na placuszki, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy przez 10 minut. Dodatkowym atutem jest wspaniały aromat unoszący się po domu w czasie pieczenia i długo po nim. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej1 szklanka wody (ciepłej)15 g drożdży (świeżych)3 łyżki oleju roślinnego1 łyżka białego cukru1 łyżeczka soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 237 11,9% Bialko 5,4g 3,6% Weglow... 41,6g 20,8% Tluszcze 5,2g 8,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 167 8,3% Bialko 3,8g 2,5% Weglow... 29,3g 14,6% Tluszcze 3,7g 6,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki na ciasto wyrób i odstaw na wyrośnięcia na około pół godziny. Jeżeli chcesz urozmaicić smak chlebków dodaj zioła prowansalskie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (ja piekłam w termoobiegu ale na jednym poziomie). Ciasto podziel na około 10 kawałków i z każdego rozwałkuj placek. Chlebki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce od piekarnika i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piecz przez około 10 minut - na chlebkach powinny powstać charakterystyczne górki ale uważaj żeby się za mocno nie przypiekły (w razie potrzeby skróć czas pieczenia).