DOMOWE CHLEBKI PITA
KATEGORIE
Dodatki
Wegańskie
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 2.83)
Wymagają nieco pracy ale domowe hamburgery z ich dodatkiem spotykają się z nieodłącznym entuzjazmem na wszystkich grillach :) Przepis jest klasyczny - bazuje na drożdżach, mące, wodzie i oleju. Po wyrobieniu ciasta musi ono wyrosnąć, następnie jego kawałki wałkujemy na placuszki, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy przez 10 minut. Dodatkowym atutem jest wspaniały aromat unoszący się po domu w czasie pieczenia i długo po nim.


SKŁADNIKI

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody (ciepłej)

15 g drożdży (świeżych)

3 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka białego cukru

1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
237
11,9%
Bialko
5,4g
3,6%
Weglow...
41,6g
20,8%
Tluszcze
5,2g
8,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto wyrób i odstaw na wyrośnięcia na około pół godziny. Jeżeli chcesz urozmaicić smak chlebków dodaj zioła prowansalskie
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (ja piekłam w termoobiegu ale na jednym poziomie). 
  3. Ciasto podziel na około 10 kawałków i z każdego rozwałkuj placek. 
  4. Chlebki ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce od piekarnika i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 
  5. Piecz przez około 10 minut - na chlebkach powinny powstać charakterystyczne górki ale uważaj żeby się za mocno nie przypiekły (w razie potrzeby skróć czas pieczenia). 


Domowe chlebki pita Przepis

Domowe chlebki pita Przepis