DOMOWE PIECZONE CHIPSY ZIEMNIACZANE Domowe pieczone chipsy ziemniaczane KATEGORIE Przekąski CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 5 OCEŃ (średnia: 3.68)19 Michał@MilionSmaków Po prostu domowe chipsy ziemniaczane. O smaku papryki i z lekka ostrością chilli. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu są pieczone w piekarniku. Nie łudźmy się, nie jest to zdrowa przekąska, ale na pewno lepsza niż gotowe chipsy kupowane w sklepie. SKŁADNIKI pół kg ziemniaków¼ szklanki oleju rzepakowego1 łyżka słodkiej papryki mielonejpół łyżeczki papryki chilli mielonej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 149 7,4% Bialko 1,6g 1,1% Weglow... 12,2g 6,1% Tluszcze 10,5g 17,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 169 8,4% Bialko 1,8g 1,2% Weglow... 13,9g 6,9% Tluszcze 12g 19,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plasterki - około jednego milimetra. W misce rozmieszaj olej rzepakowy z papryką i chilli. Zamaczaj chipsy w oleju i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni w termoobiegu. Po upieczeniu odkładaj na ręcznik papierowy, żeby wchłonął pozostałości tłuszczu.