DOMOWE PIECZONE CHIPSY ZIEMNIACZANE


KATEGORIE
Przekąski
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 3.56)
Po prostu domowe chipsy ziemniaczane. O smaku papryki i z lekka ostrością chilli. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu są pieczone w piekarniku.
Nie łudźmy się, nie jest to zdrowa przekąska, ale na pewno lepsza niż gotowe chipsy kupowane w sklepie.


SKŁADNIKI

pół kg ziemniaków

¼ szklanki oleju rzepakowego

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
149
7,4%
Bialko
1,6g
1,1%
Weglow...
12,2g
6,1%
Tluszcze
10,5g
17,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plasterki - około jednego milimetra.
  2. W misce rozmieszaj olej rzepakowy z papryką i chilli.
  3. Zamaczaj chipsy w oleju i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  4. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni w termoobiegu.
  5. Po upieczeniu odkładaj na ręcznik papierowy, żeby wchłonął pozostałości tłuszczu.


Domowe pieczone chipsy ziemniaczane Przepis

Domowe pieczone chipsy ziemniaczane Przepis

DODAJ KOMENTARZ