DOMOWY MARCEPAN
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 1)
Marcepan to słodka masa ze zmielonych migdałów, olejku migdałowego z małym dodatkiem amaretto lub rumu.
Jest jednym ze składników przekładanych pierników, ciast, ciasteczek czy tortów. Sprawdza się też dobrze oblana czekoladą jako popularny marcepan, który można kupić w sklepie.


SKŁADNIKI

250 g migdałów

200 g cukru pudru

30 ml likieru amaretto

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
484
24,2%
Bialko
10,4g
6,9%
Weglow...
50,5g
25,3%
Tluszcze
27,1g
45,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Migdały trzeba dokładnie zmielić - ja robię to blenderem
  2. Przełóż masę migdałową do miski
  3. Dosyp cukier puder
  4. Dolej amaretto
  5. Całość dokładnie wymieszaj
  6. Formuj dłońmi odpowiedni kształt dla marcepana
  7. Odstaw go do lodówki


Domowy marcepan Przepis

Domowy marcepan Przepis