DORADA PIECZONA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.77)
Dorada to ostatnio jedna z moich ulubionych ryb. Jej mięso jest delikatne, zwarte i soczyste. Świeżą, całą doradę bez większych trudności kupicie w markecie.
Na blogu pojawił się już przepis na doradę grillowaną, dziś proponuję pieczoną. Dzięki minimalnej ilości dodatków można w pełni cieszyć się naturalnym smakiem tej pysznej ryby. Idealnym dodatkiem do tej ryby będą smażone ziemniaczki, na które przepis znajdziecie oczywiście na blogu.


SKŁADNIKI

dorada (ok. 650g)

pół cytryny

koperek (świeży)

masło

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
121
6,1%
Bialko
24,5g
16,3%
Weglow...
0,5g
0,3%
Tluszcze
1,6g
2,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  2. Doradę dokładnie oczyść - natnij brzuch od spodu i wyciągnij wnętrzności. Następnie dokładnie umyj. 
  3. Rybę natrzyj od wewnątrz i zewnątrz solą zwykłą lub ziołową. 
  4. Do wnętrza ryby włóż dwa plasterki cytryny i kilka gałązek koperku.
  5. Natnij w kilku miejscach grzbiet ryby i włóż w nacięcia połówki plasterków cytryny
  6. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, włóż do niego rybę i przykryj folią aluminiową. 
  7. Piecz przez 20 minut, po czym zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 15 minut. 
  8. Podawaj ze smażonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką. 


Dorada pieczona Przepis

Dorada pieczona Przepis