DORSZ SMAŻONY W PANIERCE Z MIGDAŁAMI Dorsz smażony w panierce z migdałami KATEGORIE Kuchnia polska Ryby i owoce morza Kolacje Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.67)6 Michał@MilionSmaków Obok tradycyjnego karpia i ryb w galarecie na wigilijnym stole w mojej rodzinie zawsze pojawia się dorsz smażony w panierce. Szybkie i pewne danie, które smakuje wszystkim miłośnikom ryb. W tym roku po raz pierwszy jako dodatek do dorsza pojawiły się lekko uprażone migdały. Kompozycja sprawdza się bardzo dobrze ;) SKŁADNIKI 2 szt. dorsza (filetów)cytrynasólpieprz czarny mielonyolej rzepakowy (do smażenia)2 łyżki migdałów (płatków)2 łyżki masłaPanierka1 jajko3 łyżki mąki pszennej5 łyżek bułki tartej PRZYGOTOWANIE Na jeden talerz wysyp mąkęNa drugi bułkę tartąNa trzeci wbij jajko i dobrze roztrzep widelcemZ dorsza zdejmij skóręSkrop go sokiem z cytryny - wtedy się nie będzie rozpadał podczas smażeniaRybę posól i popieprzOdstaw (najlepiej na godzinę, ale można smażyć od razu)Na patelni rozgrzej olejDorsza obtocz w mące, następnie w jajku i w bułceWłóż na rozgrzaną patelnięSmaż na średnim ogniu po 5 minut z każdej stronyNa patelni rozpuść masło i wsyp migdałyPo wyłożeniu ryb na talerz i obsyp je migdałami