DORSZ W NATURALNYM SOSIE Dorsz w naturalnym sosie KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kuchnia polska Ryby i owoce morza Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Z uwagi na swoje pro-zdrowotne właściwości ryby powinny znajdować się w jadłospisie każdego z nas. A o to czasem trudno gdyż dania z ryb wydają się monotonne a dostęp do świeżych ryb ograniczony. To się na szczęście zmienia - oprócz bogatej oferty ryb dostępnych w marketach i delikatesach przybywa małych, lokalnych sklepików ze świeżymi rybami. Jeden taki pojawił się ostatnio niedaleko mojego domu więc teraz często tam zaglądam. Żeby nie było monotonnie staram się urozmaicać sposoby podania ryb. Zakupione ostatnio filety z dorsza ugotowałam w sosie, tzw. naturalnym, z minimum dodatków, co uwydatniło naturalny smak tej pysznej ryby. Danie podałam z drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem. SKŁADNIKI 2 szt. dorsza (filet)2 szt. jajek1 łyżeczka bulionu warzywnego2 szt. ziela angielskiego (ziarenka)pieprz czarny mielonyszczypta ostrej papryki mielonej1 łyżka mąki pszennej1 łyżka śmietany 12%koperek (świeży lub mrożony) PRZYGOTOWANIE Jajka ugotuj na twardo. W średniej wielkości garnku dokładnie wymieszaj szklankę wody, łyżeczkę bulionu, ziele angielskie, mąkę, pieprz i szczyptę ostrej papryki. Zagotuj. Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój każdy na 3 kawałki. Rybę włóż do garnka z sosem, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Dorsza podawaj polanego sosem, posypanego drobno pokrojonym jajkiem i koperkiem.