DUSZONA CIELĘCINA Z WARZYWAMI Duszona cielęcina z warzywami KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.87)433 Michał@MilionSmaków Duszone mięsa są zdrowsze, bardziej soczyste i pełniejsze aromatu niż gotowane, pieczone czy smażone. Cielęcina do duszenia nadaje się idealnie - miękkie i delikatne mięso, które podczas duszenia przejdzie smakiem warzyw i ziół i nie straci swoich wartości odżywczych. W związku z tym, że młode mięso ma bardzo mało tłuszczu a za to sporo tkanki łącznej zdecydowanie lepiej je piec lub dusić niż smażyć - i to dość długo. SKŁADNIKI 250 g cielęciny2 szt. marchewekpół cukinii (dużej - powinno być tyle co marchewki wagowo)pół cebuli1 łyżka nasion kolendry (świeżej)sólpieprz czarny mielony1 łyżka masła (do podsmażenia mięsa)pół szklanki bulionu warzywnego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 77 3,8% Bialko 7,7g 5,2% Weglow... 2,2g 1,1% Tluszcze 4,1g 6,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 261 13,1% Bialko 26,3g 17,6% Weglow... 7,4g 3,7% Tluszcze 13,9g 23,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Cielęcinę kroimy w kostkę około 2 cm (wykrawamy ścięgna i błony)Na patelni (lub od razu w garnku o grubym dnie) rozpuszczamy masłoDodajemy cielęcinę i podsmażamy około 5 minut mieszając aż mięso się zetnieSiekamy drobno cebulę i dodajemy do mięsaSmażymy jeszcze około 3 minut aż cebula się lekko zeszkliDo garnka przelewamy zawartość patelni i dodajemy bulionZagotowujemy i dodajemy marchewkę pociętą w plasterki oraz cukinię pociętą w plasterki lub połówki plasterków jeśli jest dużaDoprawiamy do smaku solą i pieprzem (ilość zależy od tego jak słony był bulion)Dodajemy kolendrę i dusimy na małym ogniu około 40 minutOd czasu do czasu trzeba danie przemieszać i sprawdzić czy warzywa i mięso są już miękkie