DZICZYZNA DUSZONA PO MYŚLIWSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.43)
Jeśli szukacie czegoś na wyjątkową okazję wypróbujcie dania z dziczyzny. Spory nakład czasu na przygotowanie zostaje w pełni zrekompensowany wyśmienitym smakiem dania.
Polecam mój ulubiony przepis na dziczyznę - kruche, rozpływające się w ustach mięso z dzika i jelenia duszone w czerwonym winie. Jelenia możecie też zastąpić sarną. To danie robiłam wiele razy - zawsze się udaje dlatego jest dobrą propozycją jeżeli szukacie czegoś efektownego i jednocześnie mało ryzykownego. Efekt końcowy jest naprawdę zachwycający.
Podawajcie od razu po przygotowaniu.


SKŁADNIKI

1 kg mięsa z dzika (gulaszowe)

1 kg mięsa z jelenia (gulaszowe)

100 g wędzonego boczku

750 ml wina czerwonego wytrawnego

2 szt. cebuli

seler naciowy (1 łodyga)

6 ząbków czosnku świeżego

250 ml przecieru pomidorowego

2 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki natki pietruszki

2 łyżki suszonej bazylii

5 szt. goździków

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
119
6%
Bialko
13g
8,6%
Weglow...
2,1g
1%
Tluszcze
4,4g
7,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso pokroić na niezbyt duże kawałki. Dokładnie odciąć ścięgna (trudno się gryzie).
  2. Mięso wrzucić na 3 minuty do wrzątku z dodatkiem octu balsamicznego. Wyjąć i opłukać w zimnej wodzie.
  3. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojone cebule i seler. Podsmażać.
  4. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz pokrojony w kostkę boczek. Podsmażać przez chwilę.
  5. Do garnka wrzucić mięso i podsmażać przez ok. 5 minut. 
  6. Wlać 3/4 czerwonego wina i dusić przez 10 minut.
  7. Dodać przecier pomidorowy, pietruszkę, bazylię i goździki. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1,5-2 godziny - aż mięso będzie bardzo miękkie. Jeżeli wchłonie cały płyn dolej więcej wina
  9. Jeżeli konsystencja jest dość płynna, pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień (wówczas często mieszaj!) - płyn odparuje. 
  10. Podawaj z świeżą bagietką.


Dziczyzna duszona po myśliwsku Przepis

Dziczyzna duszona po myśliwsku Przepis