FASOLA Z CIECIERZYCĄ W SOSIE BARBECUE
KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.7)
Sos BBQ to jeden z moich ulubionych sosów. Doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza z grilla.
Jak się okazuje, pasuje też do dania wegetariańskiego dając fasoli i ciecierzycy ten charakterystyczny pomidorowy słodki posmak. Danie jest dość szybkie do przygotowania, smaczne i bogate w wartości odżywcze.


SKŁADNIKI

4 łyżki oliwy z oliwek

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1 opakowanie pomidorów w puszce

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

2 łyżki białego octu winnego

4 łyżki musztardy sarepskiej

3 łyżki cukru trzcinowego

1 szklanka suchej ciecierzycy

250 g fasoli czerwonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
160
8%
Bialko
5,4g
3,6%
Weglow...
20,6g
10,3%
Tluszcze
6,6g
11%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli masz suchą ciecierzycę to dzień wcześniej trzeba ją zalać wodą a przed przygotowaniem posiłku gotować około 20 minut
  2. Rozgrzej oliwę na patelni
  3. Posiekaj cebulę i czosnek (nie przeciskaj go przez praskę)
  4. Wrzuć cebulę
  5. Smaż często mieszając 2 minuty i dodaj czosnek
  6. Smaż około 2 minut aż będzie wyraźnie czuć zapach czosnku
  7. Wlej pomidory razem z sosem
  8. Dodaj oliwę, sos worcestershire, ocet, sos sojowy i musztardę
  9. Wymieszaj
  10. Jak się podgrzeje dosyp cukier trzcinowy
  11. Dodaj ciecierzycę i zagotuj
  12. Po 10 minutach wsyp odsączoną fasolę i podgrzewaj około 10 minut
  13. Podawaj ze świeżym pieczywem


Fasola z ciecierzycą w sosie barbecue Przepis

Fasola z ciecierzycą w sosie barbecue Przepis

Fasola z ciecierzycą w sosie barbecue Przepis