FASOLA Z WARZYWAMI Fasola z warzywami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje Bezglutenowe Wegańskie Kuchnia hiszpańska CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 3)2 Beata@MilionSmaków Sycące i pełnowartościowe danie idealne na zbliżające się chłodniejsze dni. Fasola jako źródło roślinnego białka wraz z towarzyszącą jej tu całą serią zdrowych warzyw, począwszy od kalarepy, poprzez seler, por, paprykę czy jarmuż, zapewni codzienną dawkę witamin i mikroelementów. Danie jest uniwersalne i można je podjadać w ciągu dnia niezależnie od pory: czy to śniadanie, obiad, przekąska czy też kolacja. SKŁADNIKI 250 g fasoli czerwonej1 papryka Bell czerwona1 kalarepapół selerapół pora5 liści jarmużu2 szt. cebuli1 ząbek czosnku świeżego1 pomidorpieprz czarny mielonysólzioła prowansalskie (opcjonalnie)oliwa z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 36 1,8% Bialko 1,8g 1,2% Weglow... 7g 3,5% Tluszcze 0,3g 0,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 196 9,8% Bialko 9,9g 6,6% Weglow... 37,8g 18,9% Tluszcze 1,5g 2,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Fasolę dzień wcześniej przepłukać wodą i zalać, a na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie do miękkości (dolać wody jeśli zajdzie potrzeba). Posiekać cebule i czosnek i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa: paprykę, kalarepę, seler, pora i pomidora. Gdy warzywa zmiękną dołożyć oczyszczony i porwany jarmuż. Następnie wymieszać z ugotowaną fasolą oraz przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami prowansalskimi.