FASOLKA SZPARAGOWA SMAŻONA Z CZOSNKIEM Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dodatki Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.86)113 Michał@MilionSmaków Fasolę szparagową je się u nas w kraju najczęściej gotowaną i polaną bułką tartą z masłem. To pyszne połączenie, ale z fasolki można zrobić znacznie więcej. Na przykład posmażyć ją lekko na oliwie z czosnkiem. Proste i szybkie, a smakuje bardzo ciekawie. Sprawdza się jako dodatek do obiadów dokładnie tam gdzie tradycyjna forma fasolki, ale może też być podana po prostu jako ciepła przekąska. SKŁADNIKI 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej2 ząbki czosnku świeżego2 łyżeczki solioliwa z oliwek (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Obetnij końcówki z fasolki Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i wrzuć fasolkę Gotuj około 15 minut (nie chcemy, żeby była całkiem miękka) Rozgrzej oliwę na patelni Potnij czosnek w cienkie plasterki i włóż na patelnię Po około 2 minutach (jak będzie czuć zapach czosnku) dodaj fasolkę Smaż od czasu do czasu mieszając 5 minut (aż będzie lekko przyrumieniona) Dobrze smakuje jako ciepła przekąska, ale też jako dodatek do obiadu