FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWO-KOKOSOWYM Fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-kokosowym KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Kolacje Kuchnia azjatycka CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.43)7 Michał@MilionSmaków Czy mieliście już okazję jeść fasolkę szparagową w wersji azjatyckiej? Jeśli nie gorąco polecam. Pomysł na ten przepis znalazłem w drugiej Jadłonomii i od razu zastanowiło mnie połączenie fasolki szparagowej z kokosem - dziwnie i nietypowo. Jak się okazało smakuje świetnie. To danie do którego na pewno będę wracał. SKŁADNIKI pół kg zielonej fasolki szparagowej1 pomidor1 cebula2 łyżki wiórków kokosowych¼ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)1 łyżka oleju kokosowegopół łyżeczki papryki chilli mielonejpół łyżeczki soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 55 2,7% Bialko 1,7g 1,1% Weglow... 6,1g 3% Tluszcze 3,2g 5,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 232 11,6% Bialko 7,1g 4,7% Weglow... 25,7g 12,8% Tluszcze 13,7g 22,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pokój fasolkę w dwu - trzy centymetrowe kawałki (w ten sposób podczas smażenia szybko przestanie być surowa) Sparz pomidora i obierz go ze skórki a następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę, wiórki kokosowe, sól i chili wrzuć do blendera i zmiel na jednolitą masę. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć kumin i podsmażaj około minuty aż dobrze będzie czuć jego zapach. Dodaj olej kokosowy i jak się rozpuści przełóż masę z blendera. Smaż około 5 minut aż cebulą zacznie robić się brązowa i wrzuć fasolkę. Smaż często mieszając około 5 minut żeby fasolka złapała lekko brązowy kolor. Wrzuć pomidory i duś od czasu do czasu mieszając przez 10 do 15 minut aż sos zrobi się gęsty. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.