FAWORKI - CHRUŚCIKI
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.79)
Faworki, czy jak nazywają je w niektórych regionach Polski - chruściki, były zawsze obowiązkowe u mnie w rodzinnym domu w okresie karnawału. Niekoniecznie dokładnie w tłusty czwartek, kiedy królowały tradycyjne pączki.
Od kiedy pamiętam, nie mogłem się ich doczekać. Kruche i lekko słodkie.
Dziejszy przepis to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie - dokładnie tak robiła chruściki moja babcia, a potem moja mama.


SKŁADNIKI

Ciasto

1 szklanka mąki pszennej

3 szt. jajek (same żółtka)

3 łyżki śmietany 18%

1 łyżka masła (czubata)

1½ łyżki spirytusu

1 opakowanie smalcu (do smażenia)

2 łyżki cukru pudru (do posypania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
472
23,6%
Bialko
6g
4%
Weglow...
19,3g
9,6%
Tluszcze
39,1g
65,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wrzuć do sporej miski
  2. Dodaj żółtka, śmietanę, masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) i spirytus
  3. Dokładnie wymieszaj łyżką
  4. Zagniataj ciasto około 6 minut, żeby składniki się dobrze wymieszały (jeśli lepi się do rąk dodaj łyżkę mąki)
  5. Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek (1 mm lub jeszcze lepiej mniej)
  6. Potnij je na paski o szerokości około 2 cm
  7. Teraz potnij je wzdłuż na paski długości około 5 cm
  8. W każdym pasku zrób nacięcie od środka do dolnej krawędzi o długości około 2 cm
  9. Teraz trzeba wziąć koniec paska, który jest dalej od nacięcia i przeciągnąć go przez dziurkę
  10. W patelni lub garnku rozgrzej smalec
  11. Wkładaj po kilka faworków do gorącego tłuszczu
  12. Smażą się bardzo szybko w zależności od temperatury. U mnie było to po około 5 sekund z każdej strony
  13. Przewracaj je łyżką cedzakową i wyciągaj na papier do odsączenia jak tylko się przyrumienią (zbyt przypieczone robią się gorzkie)
  14. Na koniec przełóż je na talerz i posyp cukrem pudrem
  15. Smacznego!


Faworki - chruściki Przepis

Faworki - chruściki Przepis

Faworki - chruściki Przepis