FAWORKI - CHRUŚCIKI Faworki - chruściki KATEGORIE Słodkości CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.79)7 Michał@MilionSmaków Faworki, czy jak nazywają je w niektórych regionach Polski - chruściki, były zawsze obowiązkowe u mnie w rodzinnym domu w okresie karnawału. Niekoniecznie dokładnie w tłusty czwartek, kiedy królowały tradycyjne pączki. Od kiedy pamiętam, nie mogłem się ich doczekać. Kruche i lekko słodkie. Dziejszy przepis to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie - dokładnie tak robiła chruściki moja babcia, a potem moja mama. SKŁADNIKI Ciasto1 szklanka mąki pszennej3 szt. jajek (same żółtka)3 łyżki śmietany 18%1 łyżka masła (czubata)1½ łyżki spirytusu1 opakowanie smalcu (do smażenia)2 łyżki cukru pudru (do posypania) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 472 23,6% Bialko 6g 4% Weglow... 19,3g 9,6% Tluszcze 39,1g 65,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 356 17,8% Bialko 4,5g 3% Weglow... 14,5g 7,3% Tluszcze 29,5g 49,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mąkę wrzuć do sporej miskiDodaj żółtka, śmietanę, masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) i spirytusDokładnie wymieszaj łyżkąZagniataj ciasto około 6 minut, żeby składniki się dobrze wymieszały (jeśli lepi się do rąk dodaj łyżkę mąki)Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek (1 mm lub jeszcze lepiej mniej)Potnij je na paski o szerokości około 2 cmTeraz potnij je wzdłuż na paski długości około 5 cmW każdym pasku zrób nacięcie od środka do dolnej krawędzi o długości około 2 cmTeraz trzeba wziąć koniec paska, który jest dalej od nacięcia i przeciągnąć go przez dziurkęW patelni lub garnku rozgrzej smalecWkładaj po kilka faworków do gorącego tłuszczuSmażą się bardzo szybko w zależności od temperatury. U mnie było to po około 5 sekund z każdej stronyPrzewracaj je łyżką cedzakową i wyciągaj na papier do odsączenia jak tylko się przyrumienią (zbyt przypieczone robią się gorzkie)Na koniec przełóż je na talerz i posyp cukrem pudremSmacznego!