FENKUŁ ZAPIEKANY Z SEREM Fenkuł zapiekany z serem KATEGORIE Wegetariańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.69)8 Michał@MilionSmaków Fenkuł czyli koper włoski charakteryzuje się nieco anyżkowym posmakiem, co według mnie sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi gatunkami sera. Tak jak w tym przypadku, gdy przygotowujemy bardzo proste danie. Po prostu: koper włoski, kilka gatunków sera, pomidorki i troszkę soku z cytryny. Wystarczy na małą kolację, czy drugie danie na obiad. SKŁADNIKI 1 fenkuł (koper włoski)3 łyżki soku z cytryny3 łyżki twarożku wiejskiego2 łyżki sera rokpol75 g bryndzypół sera mozzarella3 ząbki czosnku świeżegopół łyżeczki mielonego pieprzu¼ łyżeczki soli5 szt. pomidorków koktajlowych PRZYGOTOWANIE Zagoruj wodę w garnku Umyj i oczyść fenkuł (zerwij wierzchnie liście jeśli nie są ładne) Przetnij go na pół wzdłuż i wrzuć do wody Dodaj sok z cytryny i gotuj 20 minut Odcedź W między czasie przygotuj masę serową Do miseczki włóż twarożek wiejski Dodaj drobno posiekaną bryndzę i ser rokpol oraz mozzarellę Wymieszaj rozgniatając sery Dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz Do naczynia żaroodpornego nalej trochę wody (tak, żeby ledwo przykrywała dno) i ułóż połówki fenkułu Ułóż na nim masę serową a na niej przecięte na pół pomidorki koktajlowe Piecz bez przykrycia około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w termoobiegu (ser od góry powinien się przyrumienić)