FOCACCIA Z GORGONZOLĄ Focaccia z gorgonzolą KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Kuchnia włoska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.83)6 Kasia@MilionSmaków Szukacie pomysłu na szybką i efektowną przekąskę na wizytę znajomych? Wypróbujcie pyszną, włoską focaccię. Ja robiłam ją po raz pierwszy i przyznam, że nieco się obawiałam ale zupełnie niepotrzebnie. Sam sposób przygotowania ciasta wydaje się dość dziwny ale bez obaw - efekt końcowy będzie zadowalający nawet wybredne gusta ;) W tym przepisie jako dodatek do tego włoskiego ciasta wykorzystałam ser gorgonzola ale myślę, że już wkrótce pokombinuję z innymi. SKŁADNIKI 125 g masła300 g mąki pszennej4 szt. jajek200 g sera gorgonzola1 łyżka ziół prowansalskichszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 348 17,4% Bialko 11,8g 7,8% Weglow... 25,4g 12,7% Tluszcze 22,1g 36,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 379 18,9% Bialko 12,8g 8,5% Weglow... 27,7g 13,8% Tluszcze 24g 40% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem. Masło posiekaj i wrzuć do garnka, dolej 300 ml wody, posól i zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i zmiksuj na gładką masę. Wstaw ponownie na mały ogień i podgrzewaj mieszając przez ok. 5 minut aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Do nieco przestudzonej masy dodawaj po jednym jajku miksując na niskich obrotach aż połączą się z ciastem. Dodaj większość pokruszonego sera gorgonzola i zioła prowansalskie. Wymieszaj. Ciast przelej do formy, posyp pozostałym serem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut. Podawaj od razu na ciepło lub po podgrzaniu - ciepła smakuje najlepiej.