FOCACCIA Z GORGONZOLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Szukacie pomysłu na szybką i efektowną przekąskę na wizytę znajomych? Wypróbujcie pyszną, włoską focaccię. Ja robiłam ją po raz pierwszy i przyznam, że nieco się obawiałam ale zupełnie niepotrzebnie. Sam sposób przygotowania ciasta wydaje się dość dziwny ale bez obaw - efekt końcowy będzie zadowalający nawet wybredne gusta ;)
W tym przepisie jako dodatek do tego włoskiego ciasta wykorzystałam ser gorgonzola ale myślę, że już wkrótce pokombinuję z innymi.


SKŁADNIKI

125 g masła

300 g mąki pszennej

4 szt. jajek

200 g sera gorgonzola

1 łyżka ziół prowansalskich

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
348
17,4%
Bialko
11,8g
7,8%
Weglow...
25,4g
12,7%
Tluszcze
22,1g
36,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem
  2. Masło posiekaj i wrzuć do garnka, dolej 300 ml wody, posól i zagotuj. 
  3. Zdejmij z ognia, wsyp mąkę i zmiksuj na gładką masę. 
  4. Wstaw ponownie na mały ogień i podgrzewaj mieszając przez ok. 5 minut aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  6. Do nieco przestudzonej masy dodawaj po jednym jajku miksując na niskich obrotach aż połączą się z ciastem. 
  7. Dodaj większość pokruszonego sera gorgonzola i zioła prowansalskie. Wymieszaj. 
  8. Ciast przelej do formy, posyp pozostałym serem
  9. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut. 
  10. Podawaj od razu na ciepło lub po podgrzaniu - ciepła smakuje najlepiej. 


Focaccia z gorgonzolą Przepis

Focaccia z gorgonzolą Przepis