FOCCACIA Z POMIDORKAMI I ROZMARYNEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 4)
Foccacia to klasyczne włoskie danie, które głównie występuje jako przekąska. Mimo długoletniej tradycji, a może właśnie z jej powodu, każdy region Włoch ma inny sposób na przygotowanie tego pieczywa.
Czasami foccacia to po prostu chrupiące ciasto na pizzę podawane tylko z solą i oliwą. W innych przypadkach do puszyste pieczywo, często robione z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, rozmarynem lub szałwią - podawane na ciepło lub na zimno.
Dziś przepis na wersję puszystą.


SKŁADNIKI

Ciasto

¾ szklanki wody

375 g mąki pszennej

20 g drożdży

pół łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki soli

6 szt. pomidorków koktajlowych

Polewa

3 szczypty soli

1 łyżka rozmarynu świeżego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła (do wysmarowania foremki)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
247
12,4%
Bialko
4,9g
3,2%
Weglow...
35,4g
17,7%
Tluszcze
9,5g
15,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do ciepłej wody dodaj jedną łyżkę mąki, pokruszone drożdże i cukier.
  2. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut.
  3. Do miski wsyp mąkę.
  4. Dodaj sól, 2 łyżki oliwy oraz rozczyn zrobiony wcześniej.
  5. Wyrób ciasto i odstaw przykryte ścierką na pół godziny do wyrośnięcia.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Nasmaruj foremkę masłem.
  8. Przełóż ciasto do foremki.
  9. Wciśnij w nie od góry pomidorki koktajlowe tak żeby były prawie całe schowane w cieście.
  10. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  11. Polej 2 łyżkami oliwy.
  12. Posyp solą i rozmarynem
  13. Piecz w termoobiegu 20 minut.
  14. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła!


Foccacia z pomidorkami i rozmarynem Przepis

Foccacia z pomidorkami i rozmarynem Przepis

DODAJ KOMENTARZ