FRANCUSKA PRZEKĄSKA
KATEGORIE
Przekąski
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 4.8)
Szybka przekąska z ciasta francuskiego na słono. Ser pleśniowy typu rokpol świetnie komponuje się z upieczonym ciastem francuskim.
Pyszne na ciepło gdy ser jest lekko płynny i później na zimno gdy jest już twardym wypełnieniem ciastka.


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

100 g sera rokpol

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
506
25,3%
Bialko
11,5g
7,6%
Weglow...
33,5g
16,8%
Tluszcze
36,4g
60,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozkładamy ciasto francuskie na blacie (zostawiając je na papierze)
  2. Tniemy je na kwadraty o boku około 5 cm (trzeba tak podzielić ciasto żeby wyszły w miarę równe kawałki)
  3. Na środku każdego kwadratu kładziemy kostkę sera pleśniowego
  4. Sklejamy przeciwległe rogi ciasta nad kostką sera
  5. Doklejamy pozostałe rogi ciasta
  6. Układamy ciastka na blasze do pieczenia (najlepiej położyć na niej wcześniej papier do pieczenia)
  7. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut
  8. Po wyjęciu muszą chwilę ostygnąć przed konsumpcją - tak żeby nie poparzyć się roztopionym serem


Francuska przekąska Przepis