FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Francuska zupa cebulowa KATEGORIE Obiady Zupy Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.32)19 Michał@MilionSmaków Gęsta zupa praktycznie z samej cebuli o wyjątkowo głębokim smaku. Choć robi się ją całą godzinę to w tym czasie nie trzeba się nią przez większość czasu zajmować ;) Do podkreślenia smaku i urozmaicenia kompozycji podamy ją z grzankami z bagietki z roztopionym serem. SKŁADNIKI 4 szt. cebuli1½ l bulionu warzywnego50 g masła2 łyżki mąki pszennejsólpieprz czarny mielony4 kromki bagietki pszennej4 plasterki sera żółtego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 60 3% Bialko 1,9g 1,3% Weglow... 6g 3% Tluszcze 3,1g 5,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 353 17,7% Bialko 11,2g 7,5% Weglow... 35,5g 17,8% Tluszcze 18,3g 30,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do dużego garnka wrzucić masłoCebule drobno posiekaćJak masło się rozpuści dodać cebulę i dusić na małym ogniu przez 15 minut (bez mieszania)Przez kolejne 15 minut dusić cebulę od czasu do czasu mieszającDodać mąkę i dusić mieszając 5 minutZalać cebulę bulionemDodać sól i pieprz i zagotowaćZmniejszyć ognień do najmniejszego przy jakim zupa jeszcze bulgocze i gotować 10 minutDo piekarnika włożyć kromki bagietki z plasterkami sera i włączyć grzanie na 150 stopni w termoobieguGrzanki powinny być chrupiące a ser roztopiony w momencie jak zupa będzie gotowaNalać zupę do talerzy lub misek i podawać z grzankami